European Bulk Services

Veiligheidsprogramma voor de grijperwerkplaats

European Bulk Services (EBS) B.V. is een veelzijdige operator van droge bulkterminals met twee strategisch gelegen terminals in de haven van Rotterdam. De kernactiviteiten omvatten het laden, lossen, opslaan en overslaan van droge bulkproducten. In 2023 deed zich in de grijperwerkplaats een incident voor waarbij een monteur tijdens de reparatie van een grijper bekneld raakte. Uit de analyse van het ongeval door de arbeidsinspectie kwam onder meer naar voren dat de juiste gereedschappen en materialen niet beschikbaar en toegankelijk waren, wat heeft bijgedragen aan het ongeval. Het management van EBS wilde met een goede organisatie van de werkplek in de grijperwerkplaats op korte termijn optimale werkomstandigheden creëren om toekomstige ongevallen te voorkomen.

Procesanalyse

Uit de analyse van het onderhoudsproces van grijpers bleek dat de capaciteit van de grijperwerkplaats onvoldoende was voor het uitvoeren van al het onderhoud en reparaties van de grijpers. De gemiddelde wachttijd voor reparatie was 18 maanden, en door de toegenomen levertijd van onderdelen voor grijpers was de gemiddelde reparatietijd gestegen van 7 naar 11 weken. Om de wachttijden te verkorten, werden inspecties van grijpers in het veld uitgevoerd om vroegtijdig onderdelen te kunnen bestellen, en werd een voorraad gangbare onderdelen aangelegd. Bovendien werd besloten alleen de grijpers waarvan alle onderdelen beschikbaar waren naar de werkplaats te halen voor reparatie.

Werkplekinrichting

In overleg met de monteurs werd een optimale indeling van de werkplaats bepaald. De werkplaats werd zo ingericht dat alle (grote) onderdelen van de grijper vanuit de demontagezone naar een eigen reparatieplek konden worden verplaatst, om tussentijdse verplaatsingen te voorkomen. Elke reparatieplek werd volgens de principes van 5S werkplekorganisatie ingericht, met bepaalde loop- en transportroutes en het gebruik van spatschermen, enzovoort. Alle veiligheidsmiddelen, gereedschappen en (voorraad)onderdelen kregen een vaste plaats en voldeden aan alle veiligheidseisen.

Taak Risico Analyse (TRA) en standaardwerkinstructies

Voor alle voorkomende werkzaamheden werden Taak Risico Analyses uitgevoerd en nam het monteursteam tegenmaatregelen om de veiligheidsrisico’s te verlagen. Alle maatregelen werden opgenomen in standaardwerkinstructies (SWI’s), waarin niet alleen de veiligste, maar ook de meest kwalitatieve en efficiënte werkwijze werd vastgelegd. De SWI’s werden gebruikt om nieuwe medewerkers op te leiden en om de redenen achter de standaarden voortdurend te bespreken.

Daily Management

Het bestel- en werkvoorbereidingsproces en het projectplanningsproces (mensen en materialen) werden dagelijks besproken tijdens de dagstart in de werkplaats. De processen werden gevisualiseerd en afwijkingen waren in één oogopslag zichtbaar. Hierdoor konden de monteurs snel reageren om de veiligheid, doorlooptijd en reparatietijd te waarborgen.

Resultaten

Dit programma heeft in de eerste plaats een werkomgeving opgeleverd waarin de monteurs overzicht hebben en alle benodigde gereedschappen en materialen beschikbaar zijn om veilig te kunnen werken. De doorlooptijd is teruggebracht naar een acceptabel niveau en door standaardisatie is ook de productiviteit per monteur toegenomen.

Wilt u ook deel uitmaken van een succesverhaal?

Maak een afspraak